LEHTOSEN KANALA

Veli Lehtonen ja Eveliina Wihlman-Lehtonen

Rouhialan tilalla taidetaan tietää kanoista ja munimisesta melkein kaikki tietämisen arvoinen: sekä emäntä Eveliina Wihlman-Lehtonen että isäntä Veli Lehtonen ovat saaneet rautaisannoksen alan tietotaitoa jo verenperintönä. Molemmat ovat myös Hämeenlinnan perinteikkään Siipikarjanhoitokoulun kasvatteja.

Alan osaamista on perheeseen karttunut 30-luvulta saakka.

— Isoisälläni Fransilla oli silloin hautomo Eurajoella. Lehtijuttujen mukaan hänen kanalansa oli Suomen nykyaikaisin ja suurin, Veli Lehtonen kertoo. 
Velin isä Eino muutti Mellilään isännäksi Rouhialan tilalle, joka oli hänen vaimonsa lapsuudenkoti. 
Eveliinan lapsuudenkoti Huittisissa on niin ikään kanakasvattamo, jonka Vihlman-Lehtonen Oy omistaa. Kasvatushalleja on nykyisin myös Ulvilassa, ja muutama vuosi sitten valmistui Virttaalle uusi hautomo.

Lehtosilla on hallussaan koko munantuotannon ketju: he ovat mukana myös yrityksessä, joka toimittaa siitoskanaloihin emokanat ja kukot.
Näillä näkymin sukuperinne kana-alan osaajina saa jatkoa, sillä Eveliinan ja Velin kolmesta tyttärestä vanhin opiskelee maatalousalaa ja aikoo jatkaa tilanpitoa. 
Munivat kanat asuvat Mellilän maatilalla. Siellä sijaitsevat myös pellot, joilla kasvatetaan siipikarjan rehu.

— Puhtaassa suomalaisessa maaperässä, Eveliina sanoo ja muistuttaa, että Suomen lisäksi hyvin harvassa maassa voi kananmunan syödä raakanakin.