SEIKOLAN KANALA

Jari ja Marja Seikola

Jari ja Marja Seikolan tila sijaitsee monen mielestä Laitilan kauneimmalla kolkalla: keskellä Untamalan kylän ikivanhaa kulttuurimaisemaa. Asutusta on paikalla ollut yli kaksituhatta vuotta. Keskiajalta peräisin olevaa kylänraittia reunustavat yhä vanhoilla paikoillaan olevat kantatalot.
Siipikarjanhoitajaksi opiskelleella Jarilla Seikolan tila on ollut vuodesta 1985. Pienryhmäkanalassa on tällä hetkellä 25 000 munivaa kanaa.

Kananuorikoiden kasvatus alkoi tilalla 60-luvulla ja jatkuu edelleen. Kanat tulevat päivän ikäisinä tipuina kasvatuskanalaan ja lähtevät sieltä 16-viikkoisina omaan munituskanalaan ja asiakkaille.

— Tämä ei ole hassumpaa hommaa. Haastavaa ja mielenkiintoista, Jari Seikola sanoo. 
Kiinnostusta alaan pitää yllä erityisesti jalostuksessa tapahtuva kehitys. 20 vuodessa munien määrä kanaa kohti on noussut: yksi kana munii nyt vuodessa keskimäärin 330 munaa.
Jari on ylpeä kotimaisten kananmunien puhtaudesta.

— Tautitilanne on Suomessa niin hyvä, että kanoja ei lääkitä täällä käytännössä ollenkaan. Toisin kuin monissa muissa maissa, ei salmonellaa esiinny. Tästä hyvästä tilanteesta pyritään pitämään kiinni jatkossakin, Jari Seikola lupaa.