TIKAN (J.) KANALA

Jouni Tikka

”Kiekun kananmunat ovat puhdas kotimainen laatutuote”, pohdiskelee Tikan kanalan isäntä. Isäntä on jo kolmannen polven kanalayrittäjä, joten hän tietää mistä puhuu. Vuonna 2004 isäntä valittiin jopa valtakunnallisella tasolla nuoreksi yrittäjäksi.

— Kun vanhemmat lähtivät reissuun ja jättivät meidät pitämään huolta kanoista, laittoi kuusi vuotta vanhempi Jouni-veli kanalan oven lukkoon ja avaimen taskuunsa. Hän päästi minut ulos kanalasta vasta kun kaikki hommat oli tehty, pikkuveli Timo Tikka muistelee nauraen lapsuusaikojaan tilalla, jossa nyt asuu avovaimonsa Venlan sekä heidän tyttärensä ja poikansa kanssa.

Muholan tila Saarijärven Kalmarissa on ollut olemassa 1500-luvulta alkaen. Siellä isännöi nyt kolmas polvi Tikkoja. Traktorihommat ja kanalan työt ovat olleet tuttua ja mieluisaa puuhaa Jouni ja Timo Tikalle jo lapsuudesta lähtien.

Kanoja on ollut tilalla 50-luvulta lähtien. Parin tuhannen kanan kanala on pikkuhiljaa laajentunut 20 000 kanan pienryhmäkanalaksi. Vilja kanojen ruokintaan tuotetaan mahdollisimman pitkälti omilla pelloilla.

— Eläinten kanssa työskentely on sitovaa mutta viihtyisää hommaa, Timo sanoo ja kiittelee nykyaikaisen automaation tuomaa apua. Hänen mielestään kanat ovat moniin muihin kotieläimiin verrattuna helppohoitoisia.

— Esimerkiksi kaikki tuntemani mullikoiden tuottajat ovat joskus joutuneet pusketuiksi, mutta kiukkuisenkaan kanan nokkaisu ei paljoa tunnu, hän vertaa.

Tilalla toimii kanalan ohella myös Jouni ja Timo Tikan omistama Tikalan Oy, joka jalostaa kanankakasta luonnonmukaisia puutarhalannoitteita.