Tyrnivanukas ja italialainen marenki

Kirpeä tyrni ja makea marenki ovat herkullinen makupari jälkiruoassa. Keltuaiset pehmentävät tyrnivanukkaan ja valkuaiset muodostavat marengin vaahdon.
45 min +
hyytyminen 2 h
4:lle
Tyrnivanukas

3 dl tyrnimehua
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl maissitärkkelystä
6 kpl Kieku-kananmunan keltuaista
2 dl kermaa
2 kpl liivatetta

Italialainen marenki

1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
3 kpl Kieku-kananmunan valkuaista

Sekoita tyrnivanukkaan aineet liivatetta lukuun ottamatta kattilassa. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna vanukasmassaa miedolla lämmöllä kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes seos kuumenee ja paksuuntuu. Lisää liivatteet kuumaan vanukasmassaan ja sekoita tasaiseksi. Jaa tyrnivanukas neljään annoskulhoon ja laita jääkaappiin hyytymään.

Valmista italialainen marenki. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja mittaa lämpömittarilla, että sokeriliemi saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Vatkaa, kunnes marenki on paksua ja jäähtynyt. Annostele italialaista marenkia tyrnivanukkaiden päälle ennen tarjoilua. Halutessasi voit antaa kullanruskeaa väriä marengille kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.